Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty kulinarne kół z woj. śląskiego i łódzkiego zakończone

16.07.2018

W dn. 28-29 czerwca miały miejsce warsztaty kulinarne w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem".

 

W Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie k. Międzyzdrojów swoje umiejętności szlifowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z woj. śląskiego: Koło Gospodyń Wiejskich Gierałtowice (gmina Gierałtowice), Koło Gospodyń Wiejskich Miedźno (gmina Miedźno), Koło Gospodyń Wiejskich ,,Popielów - Radziejów'' (Rybnik) oraz łódzkiego: Koło Gospodyń Wiejskich w Polesiu (gmina Wieruszów), Koło Gospodyń Wiejskich w Skroninie (Białaczów).

Warsztaty obejmowały część teoretyczną oraz praktyczną. Podczas szkolenia teoretycznego, prowadzonego przez przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego, Izabellę Byszewską oraz Jana Zwolińskiego, uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak wyszukiwać i promować lokalne, regionalne i tradycyjne produkty, poznali krajowe i unijne systemy jakości żywności oraz zasady wprowadzenia do obrotu żywności regionalnej i lokalnej. Członkinie KGW zostały również zapoznane również z tematem sprzedaży okazjonalnej.

W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Szefa Kuchni Andrzeja Jakomulskiego, uczestniczki poznały zasady łączenia kuchni regionalnej i nowoczesnej. Szef Kuchni zaprezentował członkiniom KGW kilka sposobów na przyrządzenie łososia. Z kolei uczestniczki z regionu śląskiego przygotowały: żur śląski gotowany na kościach wędzonych i domowym zakwasie, kapuśniak ze słodkiej kapusty i pierogi z kaszą jaglaną, wodzionka, kluski śląskie. Wśród potraw z łódzkiego znalazły się: prażuchy z żeberkami i kapustą, pierogi z kaszą gryczaną i grzybami.

 Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009