- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
„W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne dla polskich producentów sera i wina”
W dniach 02.07.2018 - 06.07.2018 odbędzie się wyjazd studyjny w ramach projektu (operacji) pn. „W stronę rozwoju: wyjazdy studyjne dla polskich producentów sera i wina”.
W pięciodniowym wyjeździe do Tyrolu (Austria) weźmie udział 40 osób, w tym 35 polskich producentów sera z Polski, a także przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Celem wyjazdu jest podniesienie wiedzy i wymiana doświadczeń pomiędzy producentami sera i przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego a zagranicznymi producentami działającymi w branży serowarskiej.
Podczas wizyty studyjnej uczestnicy wyjazdu będą poznawali różne metody produkcji serów podczas wizyt w tyrolskich serowarniach, poznają tajniki produkcji różnych gatunków sera oraz cały cykl produkcyjny co pozwoli na poznanie m.in. dobrych praktyk, innowacyjnych technologii oraz zgłębienie wiedzy na temat systemów jakości.
Producenci sera dzięki wyjazdowi studyjnemu będą mieli możliwość zobaczenia sposobów funkcjonowania serowarni w Austrii (Tyrolu), skonfrontowania myśli technologicznej z każdym z procesów produkcyjnych, otrzymania dodatkowych informacji dotyczących receptur technologicznych, które pozwolą im zwiększyć asortyment, bądź ulepszyć produkty już istniejące. Wyjazd da serowarom możliwość zgłębienia wiedzy na temat jakości i czystości bakteriologicznej produktów – sprawdzenia jak w praktyce wygląda zastosowanie wytycznych związanych z wymaganiami higienicznymi dla zakładów produkcji i obrotu żywnością.
Wyjazdy studyjne są bardzo efektywną formą edukacji, ponieważ w małych, kameralnych grupach uczestnicy będą zdobywać wiedzę poprzez uczenie się na konkretnych przykładach pochodzących z praktyki gospodarczej, oraz uczyć się przez obserwację i doświadczanie. Wyjazdy studyjne są doskonałą formą podnoszenia kwalifikacji i zdobywania nowych doświadczeń dla osób aktywnych zawodowo, które potrzebują konkretnych informacji i praktycznej wiedzy w krótkim czasie.
„Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”