Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu - podsumowanie konferencji

10.10.2017

 Certyfikowanie produktów tradycyjnych  elementem konkurencyjności regionu- podsumowanie konferencji

Znaczenie certyfikacji żywności jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich oraz upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych, wymiana doświadczeń oraz wzrost umiejętności praktycznych w zakresie systemu certyfikacji był to główny cel, który został poruszony podczas cyklu 4 konferencji zorganizowanych pn. Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu, zorganizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania Królewskie Ponidzie w ramach realizacji operacji: „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”. Konferencje odbyły się 8 września 2017 r. w Lublinie, 11 września 2017 r. w Busku - Zdroju, 22 września 2017 r. w Żaganiu oraz 29 września 2017 r. w Rzeszowie.

Konferencje w dniach 8 września 2017 r. w Lublinie oraz 11 września 2017 r. w Busku – Zdroju zainaugurowała Pani Wioletta Wilkos – Prezes Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej, która w swojej prezentacji przedstawiała założenia projektu pn. „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu”.  

Wykładowcami omawiającymi zagadnienia związane z produktem tradycyjnym, ekologiczny, systemem certyfikacji produktów oraz kontrolą podczas konferencji w Lublinie byli: Pan Tomasz Solis – Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, Wiceprezes Związku Sadowników Polskich; Pani Weronika Osip – współwłaścicielka masarni OSIP s.c. z Wierzawic z województwa podkarpackiego; Pani Barbara Kobiela – Prezes Stowarzyszenia „Kraina Lasów i Jezior” – Lokalna Grupa Działania; Pani Dorota Sawa – Prezes Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Krasnystaw PLUS; Pani Elżbieta Wójcik – Prezes Oddziału Lubelskiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego; kierowniczka działu Rolnictwa Ekologicznego i Ochrony Środowiska z Lubelskiego Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Końskowoli Pani Bożena Reniuszek oraz dr Agnieszka Jarosińska – Specjalista w Wydziale Kontroli Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Lublinie. Trzy ostatnie zagadnienia poświęcone były poświęcone wymianie doświadczeń z województw takich jak: lubuskie, świętokrzyskie podkarpackie.

Wykładowcami podczas konferencji, którzy przedstawiali prezentacje związane z produktami tradycyjnymi w Busku - Zdroju byli: Małgorzata Jakubas – Kierownik Działu Certyfikacji Systemów w Jednostce Certyfikującej PNG Cisów; Pani Elżbieta Wójcik – Prezes Oddziału Lubelskiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego; Pani Barbara Kobiela – przedstawiciel Lokalnej Grupy Działania Kraina Lasów i Jezior; Pan Robert Dąbal – Prezes Lokalnej Organizacji Turystycznej „Moc Ponidzia”; Pani Weronika Osip – współwłaścicielka masarni OSIP s.c. z Wierzawic z województwa podkarpackiego.

Podczas konferencji w dniu 22 września 2017 r. w Żaganiu uczestników powitała Pani Joanna Rusinek – Koordynator Biura Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej, która poprzez przedstawienie prezentacji nakreśliła główne założenia i cele projektu.

Prelegentami tego dnia byli: Pani Kinga Kowalewska – Koziarska, która jest właścicielką Winnicy Kinga w Nowej Soli; Pan Krzysztof Stachów – Wiceprezes Zarządu Lokalnej Grupy Działania Kraina Lasów i Jezior; Pan Tomasz Zalewski w zastępstwie Pani Elżbiety Wójcik – Prezesa Oddziału Lubelskiego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego; Pani Krystyna Opiła – przedstawicielka Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego; Jednostki Certyfikującej COBICO Sp. z o.o. oraz Pani Weronika Osip – współwłaścicielka masarni OSIP s.c. z Wierzawic z województwa podkarpackiego.

Konferencję w dniu 29 września 2017 r. w Rzeszowie rozpoczął swoim wystąpieniem Pan Tomasz Kuśmierz – Koordynator ds. wdrażania projektów, finansów oraz kontroli wewnętrznej, który w swojej prezentacji nakreślił główne założenia oraz cele projektu.

W województwie podkarpackim swoje prezentacje przedstawili: Pani Weronika Osip – współwłaścicielka masarni OSIP s.c. z Wierzawic z województwa podkarpackiego; Pan Tomasz Zalewski w zastępstwie Pani Elżbiety Wójcik – Prezesa Oddziału Lubelskiego Polskiej Izby Produktu i Lokalnego; Pan Hubert Ćwik – przedstawiciel Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale; Pani Grażyna Dereń – właścicielka gospodarstwa rolno – agroturystycznego „Dereniówka” w woj. lubuskim.

Zwieńczeniem każdej z 4 konferencji była degustacja produktów tradycyjnych w tym produktów wpisanych na listę produktów tradycyjnych oraz posiadające znaki jakości w tym chronione miejsce pochodzenia, gwarantowana jakość oraz „Jakość Tradycja” z 4 województw tj. lubelskie, lubuskie, świętokrzyskie oraz podkarpackie.

Założeniem projektu było każdorazowe uczestnictwo w konferencji 150 osób związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych, przedstawicieli restauracji oraz firm cateringowych, zagród tematycznych oraz miejsc kultury, szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych, organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich, ośrodków doradztwa rolniczego.

Udział w konferencji pozwolił uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie:

  1.  Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;
  2. Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzie poprawy konkurencyjności polskich produktów;
  3. Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie lokalnych produktów;
  4. Systemy Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;
  5. Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach;
  6. Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim.

Pobierz prezentacje:

  • Barbara Kobiela - Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych pobierz
  • Elżbieta Wójcik  - Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE - pobierz
  • Agnieszka Jarosińska  - Kontrola i certyfikacja - pobierz
  • Bożena Reniuszek - System Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym - pobierz
  • Wioletta Wilkos - Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne - pobierz
  • Tomasz Solis - Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości  - pobierz
  • Dorota Sawa  - Świętokrzyska Kuźnia Smaków – pobierz
  • Weronika Osip - Podkarpackie Smaki – pobierz
  • Elżbieta Wójcik - Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności – pobierz

Zdjęcia do obejrzenia w GALERII:

Więcej informacji o projekcie - zobacz


 

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009