- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Produkty lokalne i tradycyjne szansą rozwoju regionów - dobre praktyki na Podkarpaciu
W dniach 3-5 października 2017 odbyła się ostatnia z cyklu wizyta studyjna pn. Produkty lokalne i tradycyjne szansą rozwoju regionów-dobre praktyki, która była okazją do zapoznania się z funkcjonującymi podmiotami, gdzie prowadzona jest produkcja oraz sprzedaż produktów tradycyjnych w województwie podkarpackim. Wizyta studyjna była organizowana przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej przy udziale partnerów projektu Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszenia Kraina Lasów i Jezior Lokalną Grupę Działania w Siedlisku oraz Lokalną Grupę Działania Królewskie Ponidzie.
Głównym celem operacji był wzrost znaczenia certyfikacji żywności jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich a pośrednio oprócz wizytacji podmiotów zajmujących się produkcją i sprzedażą produktów tradycyjnych był udział w warsztatach kulinarnych oraz wizytacja
w podmiotach uczestniczących w certyfikacji produktów tradycyjnych.
Pierwszym punktem wizyty studyjnej było spotkanie oraz warsztaty kulinarne w Siedlisku Janczar-certyfikowanym obiekcie na Podkarpackim Szlaku Kulinarnym, Szlaku Podkarpackiego Jadła i Wina oraz wyróżnionym II miejscem na mapie woj. podkarpackiego wśród zagród edukacyjnych. W trakcie pobytu odbyły się warsztaty kulinarne z wypiekiem rzeszowskiego kołacza weselnego wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych podawanego specjalnie dla uczestników projektu z Podkarpackim Miodem Spadziowym , który posiada Certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Warsztaty były uzupełnione historią kulinarną regionu oraz przyśpiewkami weselnymi z Podkarpacia. Dodatkowym atutem było spotkanie z przedstawicielami siedliska, którzy przybliżyli uczestnikom historię i ofertę obiektu w tym organizowanego co roku Festiwalu Szarlotki, którą to była możliwość degustowania na miejscu. Uczestnicy wizyty mieli też okazję poznać wszystkie obiekty, które są przeznaczone dla odwiedzających gości.
Kolejne spotkanie odbyło się w Boguchwale w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego, który pełni rolę centralnego ośrodka wsparcia dla rolników w regionie. W siedzibie PODR-u odbyło się seminarium z przedstawicielami Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie. Związek organizuje działania edukacyjne oraz promocyjne dla producentów oraz dla klientów aby świadomie dokonywać wyborów i decyzji o zakupie miodu i innych produktów pszczelich. W trakcie spotkania grupa miała okazję zapoznać się z wszystkimi najważniejszymi aspektami hodowli pszczół oraz produkcji miodu jako produktu leczniczego oraz dużych walorach jakościowych i smakowych. Elementem seminarium były prezentacje multimedialne, filmy oraz dyskusje z uczestnikami spotkania na temat najczęstszych sytuacji z jakimi spotykają się jako producenci, doradcy rolniczy, pedagodzy oraz konsumenci. Sztandarowym produktem tradycyjnym związku jest Podkarpacki Miód Spadziowy, który posiadając unijny certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia jest najlepszym przykładem, w związku z tym została przygotowana degustacja. Na zakończenie spotkania uczestnicy odwiedzili Izbę Pszczelarską w PODR w Boguchwale pełniącą rolę centrum edukacji pszczelarskiej.
Następnie uczestnicy udali się do Zagrody Handzlowianka i siedziby Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Stowarzyszenie zajmuje się produkcją i sprzedażą artykułów żywnościowych o znakomitych walorach smakowych. Na liscie produktów tradycyjnych zarejestrowane są m.in. handzlowski chleb domowy, serownik, handziowska bułka pszenna. Na spotkaniu z przedstawicielkami stowarzyszenia zaprezentowano działalność stowarzyszenia, ofertę i produkty, które są wizytówką Handzlówki i regionu podkarpackiego. Otwarta forma spotkania pozwalała na dyskusję, wymianę doświadczeń w zakresie certyfikacji produktów, ich wpływu na sprzedaż , promocję oraz źródła finansowania podejmowanych inicjatyw.
Kolejnym punktem wizyty studyjnej było spotkanie w Zakładzie Smak-Gorno sp. z o.o., gdzie dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod i receptur 10 produktów zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wyróżniła znakiem jakości Jakość Tradycja 4 wyroby. Na spotkaniu z Zarządem firmy przedstawiono historię powstania i rozwoju firmy, produkty w tym produkty tradycyjne, metody produkcji, kanały dystrybucji oraz promocji i sprzedaży produktów. Podkreślono , iż surowiec do produkcji wyrobów tradycyjnych pochodzi z gospodarstw wiejskich Polski południowo-wschodniej, które produkują metodami tradycyjnymi. Jedynym środkiem konserwującym jest sól peklująca z dodatkiem naturalnych przypraw takich jak pieprz, kminek, majeranek, czosnek i inne. Wyjątkową smakowitość i trwałość zapewnia pieczenie w ogniu lub tradycyjne wędzenie. Na zakończenie spotkania uczestnicy mieli możliwość odwiedzenia zakładu, dyskusji na temat urządzeń, cyklu produkcji oraz wpływu certyfikacji produkcji na rozpoznawalność produktów i samego producenta.
Ostatnim punktem wizyty było spotkanie w siedzibie Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej Piękny Jaś we Wrzawach –organizacji skupiającej ponad 30 rolników - producentów fasoli tycznej z których 11 prowadzi uprawę zgodna z certyfikatem. Od 13 stycznia 2012 roku ”fasola wrzawska” może być znakowana jako fasola pochodząca z upraw na ściśle określonym terenie i używać certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Na spotkaniu z przedstawicielami Zarządu stowarzyszenia przedstawiono drogę do uzyskania certyfikatu, dyskutowano na temat organizacji produkcji oraz wpływu certyfikacji na sprzedaż i rozpoznawalność produktu. Na zakończenie wizyty uczestnicy mieli okazję do odwiedzenia pól z certyfikowaną uprawą fasoli.
Uczestnictwo w wizycie studyjnej wpłynęło bezpośrednio na podniesienie umiejętności praktycznych w zakresie stosowania systemu certyfikacji a efektem długofalowym może być zwiększenie ilości produktów tradycyjnych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych lub objętych systemem certyfikacji produktów. Uczestnicy wyjazdu tj. producenci produktów tradycyjnych, przedstawiciele restauracji oraz firm cateringowych, przedstawiciele zagród edukacyjnych oraz miejsc kultury, przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych, szkół rolniczych i branżowych, LGD oraz ośrodków doradztwa rolniczego mieli możliwość uczestniczenia w wymianie doświadczeń i „przeniesienia” tzw. dobrych praktyk na teren województwa i regionu, w którym prowadzą swoją aktywność gospodarczą, społeczną i zawodową.
W wizycie studyjnej wzięło udział 30 osób z czterech województw partnerskich tj. lubelskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego oraz podkarpackiego.
Wizyta studyjna została zorganizowana w ramach operacji „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne” realizowana przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej wraz z partnerami projektu Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior Lokalną Grupę Działania w Siedlisku oraz Lokalną Grupę Działania Królewskie Ponidzie.
Pobierz prezentacje:
- Barbara Kobiela - Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych – pobierz
- Elżbieta Wójcik - Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE - pobierz
- Agnieszka Jarosińska - Kontrola i certyfikacja - pobierz
- Bożena Reniuszek - System Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym - pobierz
- Wioletta Wilkos - Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne - pobierz
- Tomasz Solis - Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości - pobierz
- Dorota Sawa - Świętokrzyska Kuźnia Smaków – pobierz
- Weronika Osip - Podkarpackie Smaki – pobierz
- Elżbieta Wójcik - Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności – pobierz
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi