- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Upowszechnianie wiedzy w zakresie systemów jakości żywności - relacja
W dniach 12-13.10.2017 r. w Łodzi w ramach operacji „Upowszechnianie wiedzy w zakresie systemów, jakości żywności” finansowanej przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich odbyła Konferencja dotycząca rolnictwa ekologicznego oraz podsumowanie X edycji konkursu „ Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne”.
Celem operacji było przekazanie i upowszechnienie informacji o korzyściach płynących z prowadzenia gospodarstwa metodami ekologicznymi oraz upowszechnienie wiedzy nt. możliwości przetwarzania surowców ekologicznych na poziomie gospodarstwa.
W konferencji oraz podsumowaniu X edycji Konkursu uczestniczyło 146 osób pierwszego dnia oraz 159 osób drugiego dnia.
Podczas konferencji odbyły się wykłady dotyczące stanu i perspektyw rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce oraz głównych kierunków produkcji, zmian w działaniu „ Rolnictwo Ekologiczne” objętego PROW 2014-2020,nowych możliwości skrócenia łańcucha marketingowego poprzez ułatwienie sprzedaży detalicznej i przetwórstwa na poziomie gospodarstwa - przetwarzanie żywności w małym zakładzie przy gospodarstwie rolnym w tym rolniczy handel detaliczny.
Jako przykład skrócenia łańcucha marketingowego zaprezentowano w ramach studium przypadku funkcjonowanie 4 małych „przetwórni” funkcjonujących przy CDR O/Radom.
Drugiego dnia konferencji kontynuowano temat możliwości skrócenia łańcucha marketingowego i przedstawiono założenia Planu działań dla żywności i rolnictwa ekologicznego na lata 2014-2020 oraz przedstawiono możliwe zmiany w kluczowym dla rolnictwa ekologicznego dokumencie, jakim jest z rozporządzenie Rady ( WE) 834/2007 dnia 28 czerwca 2007 r.nr, 2092/91.J
Jako ostatni punkt konferencji odbyły się prezentacje 6 gospodarstw ekologicznych, laureatów Konkursu „ Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne”
z lat 2008-2016. Właściciele gospodarstw zaprezentowali swoje doświadczenia z prowadzenia gospodarstw w systemie rolnictwa ekologicznego, przedstawiając zarówno sukcesy jak i problemy, z jakimi się borykają.
Swoje gospodarstwa, przetwórnie zaprezentowali:
- Sławomir Fiutka - woj. lubelskie,
- Stefan Haczek - woj. śląskie,
- Mieczysław Babalski- woj. kujawsko-pomorskie,
- Monika Mrowińska- woj. łódzkie,
- Ewa i Peter Stratenwerth- woj. mazowieckie,
- Elżbieta i Zdzisław Kobus- woj. warmińsko-mazurskie.
Drugą częścią operacji „ Upowszechnianie wiedzy w zakresie systemów, jakości żywności”, która odbyła się 13.10.2017r. było podsumowanie X edycji konkursu „ Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne”. Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współudziale Wojewódzkich Ośrodków Doradztwa Rolniczego oraz Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu. W roku 2017 organizacja X podsumowania konkursu możliwa była dzięki wsparciu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach operacji „ Upowszechnianie wiedzy w zakresie systemów jakości żywności”.
Do finału krajowego zgłoszono 29 gospodarstw w dwóch kategoriach:
- Ekologia- środowisko-15 gospodarstw
- Ekologiczne gospodarstwo towarowe- 14 gospodarstw.
Finaliści etapu krajowego otrzymali pamiątkowe statuetki ufundowane przez Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
Komisja oceniająca gospodarstwa - finalistów krajowych postanowiła w roku 2017 przyznać w każdej kategorii miejsca I-III oraz po jednym wyróżnieniu.
W kategorii – „Ekologia- środowisko ” Komisja zadecydowała, że:
Wyróżnienie - i nagrodę w wysokości 3000 zł brutto otrzymali Elżbieta i Bogdan Chara z województwa świętokrzyskiego,
III miejsce - i nagrodę w wysokości 5000 zł brutto otrzymał Zdzisław Cylwa z województwa podlaskiego,
II miejsce i nagrodę w wysokości 6500 zł brutto otrzymał Kazimierz Jochymek z województwa dolnośląskiego,
I miejsce i nagrodę w wysokości 8000 zł brutto otrzymała Kamila Kasperska z województwa lubuskiego.
W kategorii– „Ekologiczne gospodarstwo towarowe”
Wyróżnienie - i nagrodę w wysokości 3000 zł brutto otrzymała Agata Piechota z województwa świętokrzyskiego,
III miejsce - i nagrodę w wysokości 5000 zł brutto otrzymali Anna i Rafał Dendek z województwa wielkopolskiego,
II miejsce i nagrodę w wysokości 6500 zł brutto otrzymał Roman Gorzkowski z województwa mazowieckiego,
I miejsce i nagrodę w wysokości 8000 zł brutto otrzymali Piotr i Barbara Banaś z województwa lubelskiego.
Poza nagrodami pieniężnymi ufundowanych przez KSOW zwycięzcy etapu krajowego otrzymali pamiątkowe puchary i dyplomy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Po zakończeniu podsumowania konkursu wszystkich uczestników konkursu, gości Konferencji i Konkursu zaproszono na degustacje produktów ekologicznych.
Pobierz prezentacje:
- Jan Nawieśniak - Ekologia i środowisko - pobierz
- Gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerthów w Grzybowie na Mazowszu - pobierz
- Małgorzata Waszewska - Stan i perspektywy rozwoju ekologicznego w Polsce, główne kierunki produkcji - pobierz
- Stefan Haczek - Gospodarstwo ekologiczne - pobierz
- Najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2016 Kategoria: ekologia-środowisko województwo warmińsko-mazurskie - pobierz
- Monika Mrowińska - Gospodarstwo reprezentujące woj. łódzkie w VIII edycji Konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne 2015r - pobierz
- MRiRW - Działanie Rolnictwo Ekologiczne - pobierz
- MRiRW - Stan prac nad nowymi przepisami UE dotyczącymi Rolnictwa Ekologicznego - pobierz
- Aleksandra i Mieczysław BIOBABALSCY - pobierz
- Janusz Lesisz „Upowszechnianie wiedzy w zakresie systemów jakości żywności” Finał X konkursu „ najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2017” - pobierz
- Barbara Sałata - Nowe możliwości skrócenia łańcucha marketingowego poprzez ułatwienie sprzedaży detalicznej i przetwórstwa na poziomie gospodarstwa- przetwarzanie żywności w małym zakładzie przy gospodarstwie rolny - pobierz
- Sławomir Fiutka - Gospodarstwo ekologiczne U Pana Sowa - pobierz
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi