- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
A gdyby tak rzucić wszystko i pojechać w Bieszczady… czyli ,,Wyjazd studyjny – od bacówki do fabryki, dobre praktyki”
W dniach 29 sierpnia do 2 września 2017 r. odbył się wyjazd studyjny do województwa podkarpackiego w ramach ogólnopolskiego projektu obejmującego 5 województw: kujawsko-pomorskie, pomorskie, warmińsko-mazurskie, wielkopolskie oraz podkarpackie. Uczestnikami byli reprezentanci ze świata nauki, ośrodków doradztw rolniczych, regionalnych związków hodowców owiec i kóz oraz hodowcy.
Uczestnicy wyjazdu odwiedzili Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów, gdzie zostali powitani przez pracowników Zakładu jak oraz Prezesa – Pana Jerzego Fijała. Odbyło się szkolenie, podczas którego została przedstawiona działalność Instytutu i zaprezentowana część związana z małymi przeżuwaczami - ich alternatywnym zastosowaniem oraz przedstawione zostały najnowsze wyniki badań, prowadzone przez Instytuty Zootechniki (materiały do pobrania znajdują się na stronie). Później zwiedzono Instytut Zootechniki, gdzie pokazana została owca rasy świniarka, bardzo odporna na choroby w szczególności na kulawkę, dzięki temu może być wykorzystana do spasania na terenach podmokłych w całym kraju.
W kolejnych dniach hodowcy ugościli przybyłych w swoich domach i oprowadzali po gospodarstwach. Były to gospodarstwa zarówno owczarskie jak i koźlarskie w miejscowościach: Lutowiska (gdzie uczestnicy zostali dodatkowo powitani przez przedstawicieli Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale), Osławice, Mszana oraz Dębowiec. Hodowcy chętnie dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniami a producenci serów częstowali serami własnej produkcji. W restauracji Trafunek w Dębowcu można było spróbować wielu dań z mięsa owczego, uczestnicy byli zachwyceni różnorodnością i smakowitością potraw. Hodowcy opowiadali również o swoich problemach związanych z hodowlą zwierząt – głównymi problemami w województwie podkarpackim jak i w innych województwach są problemy z ubojem zwierząt na własne potrzeby, dodatkowo na górzysto-leśnych terenach istnieje problem drapieżników a mianowicie wilków, które z jednej strony wyłapują najsłabsze osobniki ale też i jagnięta.
Celem wyjazdu studyjnego jest promowanie hodowli małych przeżuwaczy oraz promocja produkcji serowarskiej i produktów z mięsa owczego i jagnięcego. Pokazane praktyki promowały jakość życia na wsi i promowały wieś jako miejsce do życia i rozwoju zawodowego. Znacząco ułatwiły transfer wiedzy między samymi uczestnikami jak i pracownikami Instytutu Zootechniki i hodowcami z województwa podkarpackiego. Upowszechniona została wiedza w zakresie innowacyjnych rozwiązań w hodowli małych przeżuwaczy przez doktorów z Instytutu Zootechniki podczas szkolenia w Chorzelowie. Hodowla owiec może mieć zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Wełna może być użyta jako materiał izolacyjny w budownictwie zamiast waty szklanej czy styropianu, dodatkowo owce mogą być wypasane na wałach przeciwpowodziowych, chronią bioróżnorodność gatunkową na użytkach zielonych i eliminują niepożądane rośliny. Z naukowego punktu widzenia zostały przedstawione jako model badań medycznych; dzięki budowie anatomicznej i fizjologii niektórych narządów są modelem badawczym wykorzystywanym w kardiologii, ortopedii, chirurgii jamy brzusznej i chirurgii ogólnej.
Założone cele zostały spełnione, zdobyta wiedza przysłuży się uczestnikom z odmiennych województw a niezapomniane podkarpackie widoki, smak kozich serów, jagnięciny i życzliwość tamtejszych ludzi pozostanie w pamięci ludzi na długo.
- Alternatywne wykorzystanie owiec Jacek Sikora - pobierz
- Aspekty chowu i hodowli owiec Anna Jarzynowska – pobierz
- Historia Zakładu Doświadczalnego IZ PIB Chorzelów Sp. z o.o., Hodowla owcy rasy świniarka Stanisława Kuczera, Daniel Panek – pobierz
Tekst: Anna Mońko, KPODR Minikowo
Foto: Marta Adamowicz KPODR, Krystyna Plata PODR, Anna Mońko KPODR
Więcej informacji o projekcie - zobacz
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi