- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu - zaproszenie na konferencje
Zapraszamy do wzięcia udziału w konferencjach pn. „Certyfikowanie produktów tradycyjnych elementem konkurencyjności regionu” organizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania Królewskie Ponidzie w ramach realizacji operacji: „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”.
Operacja ma na celu wzrost znaczenia certyfikacji żywności jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich oraz upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych i wymianę doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie stosowania systemu certyfikacji w czterech województwach tj. lubelskie, lubuskie, podkarpackie oraz świętokrzyskie.
Udział w konferencji pozwoli uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie;
1. Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;
2. Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów
3. Znaczenia certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykłady certyfikacji regionalnej na podstawie lokalnych produktów
4. Systemów Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;
5. Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach.
6. Produkty regionalne i lokalne w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim.
Zaproszenie na konferencje skierowane jest do mieszkańców województw lubelskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego oraz podkarpackiego:
- producentów produktów tradycyjnych
- przedstawicieli restauracji oraz firm cateringowych
- przedstawicieli zagród tematycznych oraz miejsc kultury
- przedstawicieli gospodarstw agroturystycznych
- przedstawicieli szkół rolniczych/szkół zawodowych branżowych
- przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD
- przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego
Konferencje odbędą się w następujących terminach:
- Lubelskie – w dniu 8 września 2017 w Hotelu Focus, al. Warszawska 109 w Lublinie
- Świętokrzyskie- w dniu 11 września 2017 w Buskim Samorządowym Centrum Kultury, ul. Mickiewicza 22 w Busko-Zdroju
- Lubuskie- w dniu 22 września 2017 w Hotelu Willa Park Hotel, ul. Piłsudskiego 19 w Żaganiu
- Podkarpackie w dniu 29 września 2017 w Park Hotel & Wellness, ul. Paderewskiego 124a
- w Rzeszowie
Program konferencji przedstawia się następująco:
Godzina | Program konferencji |
9.30-10.00 | Rejestracja uczestników |
10.00-11.15 | Rozpoczęcie konferencji; |
10.15-11.00 | Produkt lokalny i tradycyjny szansą na rozwój przedsiębiorczości; |
11.00-11.45 | Certyfikaty żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów; |
11.45-12.15 | Znaczenie certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie Cebularza Lubelskiego; |
12.15-12.30 | Przerwa kawowa |
12.30-13.00 | Systemy Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym; |
13.00-13.30 | Kontrola i certyfikacja produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach; |
13.30-14.00 | Produkty regionalne i lokalne w województwie lubuskim. Potencjał i możliwości rozwoju w oparciu o przykład win regionalnych; |
14.00-14.30 | Produkty regionalne i lokalne w województwie świętokrzyskim. Możliwości współpracy w ramach Świętokrzyskiej Kuźni Smaków; |
14.30-15.00 | Produkty regionalne i lokalne marką lokalna na podstawie doświadczeń województwa podkarpackiego; |
15.00 | Degustacja produktów tradycyjnych |
Osoby zainteresowane udziałem w konferencjach prosimy o kontakt z koordynatorem projektu; Wioletta Wilkos. Tel. 81 825 27 27, +48 608 635 477, email: biuro@lgdkrasnik.pl lub partnerami projektu tj. Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania Królewskie Ponidzie.
Liczba miejsc ograniczona- w każdej konferencji może brać maksymalnie 150 osób.
Więcej informacji na stronie Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej www.lgdkrasnik.pl oraz partnerów projektu.