- KSOW 2014-2020
- PLAN DZIAŁANIA
- LEADER 2014-2020
- SZUKAM PARTNERA
- EWALUACJA PROW
- POMOC TECHNICZNA SCH. II
- Projekty Partnerów - 2017 r.
- Projekty Partnerów - 2018 r.
- Projekty Partnerów - 2019 r.
- Projekty Partnerów - 2020 r.
- Konkurs 4/2020
- Konkurs 5/2021
- .
- Turystyka na wsi
- Rynki rolne
- Analizy i ekspertyzy
- Rozwój regionalny i lokalny
- Grupy Producentów Rolnych
- Strategia UE dla Regionu Morza Bałtyckiego
- Produkty regionalne i tradycyjne
- Finansowanie operacji w BGK
- Linki
- .
- Nabory wniosków SC KSOW
- ARCHIWUM - PROW 2007-2013:
- KSOW
- Działania SC KSOW
- Leader
- WPR po 2013 roku
- Współpraca międzynarodowa
- Biuletyn KSOW
- RODO
- Polityka prywatności i plików cookies
Certyfikowane produkty tradycyjne a zrównoważony rozwój regionu
Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej w partnerstwie z Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior- Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania Królewskie Ponidzie realizuje operację : „Zrównoważony rozwój regionu w oparciu o certyfikowane produkty tradycyjne”.
Operacja ma na celu wzrost znaczenia certyfikacji żywności jako narzędzia poprawy konkurencyjności na obszarach wiejskich oraz upowszechnienie aktualnej wiedzy na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych i wymianę doświadczeń i wzrost umiejętności praktycznych w zakresie stosowania systemu certyfikacji w czterech województwach: lubelskim, lubuskim, podkarpackim oraz świętokrzyskim.
Projekt przewiduje organizację czterech konferencji oraz wyjazdów studyjnych, które umożliwią uczestnikom na zapoznanie się z aktualną wiedzą na temat certyfikacji polskich produktów i artykułów spożywczych w zakresie:
1. Produktu lokalnego i tradycyjnego będącego szansą na rozwój przedsiębiorczości;
2. Certyfikatów żywności w Polsce oraz UE jako narzędzia poprawy konkurencyjności polskich produktów;
3. Znaczenia certyfikacji jakości produktów dla uczestników łańcucha żywności. Przykład certyfikacji regionalnej na podstawie lokalnych produktów;
4. Systemów Certyfikacji Jakości w rolnictwie ekologicznym;
5. Kontroli i certyfikacji produktów rolnych jako promowanie produktów o specyficznych cechach;
6. Produktów regionalnych i lokalnych w województwie lubelskim, świętokrzyskim, lubuskim oraz podkarpackim;
7. Zapoznanie się z funkcjonującymi podmiotami , gdzie prowadzona jest produkcja oraz sprzedaż produktów tradycyjnych;
8. Udział w warsztatach kulinarnych z zakresu przygotowania produktów tradycyjnych dbając o recepturę i lokalne zasoby;
9. Wizytację w podmiotach uczestniczących w certyfikacji produktów tradycyjnych (na poziomie kraju lub regionu).
Planowane działania dadzą możliwość wyeksponowania wartości polskich produktów. W perspektywie stworzy to możliwość zdobycia nowych odbiorców. Zakres operacji pozwoli na otrzymanie nieocenionych wskazówek i informacji bezpośrednio od specjalistów oraz praktyków, którzy skorzystali z rejestracji lub certyfikacji produktów tworząc dodatkową ofertę turystyczną wykorzystując własne produkty jako główne jej atrybuty. Promując własne wyroby promują region wpływając równocześnie na świadomość finalnego konsumenta w zakresie roli wysokiej jakości żywności w zbilansowanej diecie tworząc na niego popyt.
Szczegółowe informacje dotyczące dat i miejsc planowanych wydarzeń zostaną podane wkrótce. Informacji szczegółowych na temat projektu udziela Wioletta Wilkos tel. 608 635 477
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi