Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

Jednostka Centralna KSOW (strona archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wydanie specjalne magazynu "Smak i tradycja"

11.10.2010

Ukazał się nr 7 sierpień/wrzesień 2010 r. magazynu informacyjnego Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego „Smak i Tradycja”. Jest to wydanie specjalne, związane z galą i jubileuszem 10-lecia konkursu Izby „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Numer wrześniowy trafił do Pawilonu „Smaki Regionów”, prezentującego polskie regiony w czasie tragów Polagra Food.

Magazyn informacyjny „Smak i Tradycja” nr 7 sierpień/wrzesień jest poświęcony tematyce jakości żywności, prezentuje systemy jakości żywności, problemy związane z bezpieczeństwem i jakością żywności, mechanizmy wspierania producentów żywności wysokiej jakości, przedsięwzięcia
i instytucje związane z działaniami na rzecz rozwoju produkcji i rynku żywności jakościowej,
a w szczególności żywności ekologicznej i tradycyjnej. Omówione zostały w nim mechanizmy działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz zasady wspierania producentów żywności wysokiej jakości za pośrednictwem działań Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Przedstawione zostały dobre praktyki na przykładzie konkretnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej oraz zaprezentowana działalność Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, reprezentującej interesy tych producentów.
W numerze zamieszczone zostały ważne i bieżące informacje dla rolników
i wytwórców, dotyczące wytwarzania żywności ekologicznej i tradycyjnej. Wyżej wspomnianej tematyce poświęcone zostały następujące artykuły
i informacje:

  • Priorytetem jest bezpieczeństwo żywności – wywiad z Arturem Ławniczakiem, podsekretarzem stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi; czytaj
  • Partnerstwo, współpraca i wymiana doświadczeń – prezentacja istoty i celów KSOW;
  • Produkty wysokiej jakości w Unii Europejskiej – o europejskim systemie rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych;
  • Produkujemy zgodnie z przepisami – wymogi weterynaryjne i sanitarno-higieniczne dla wytwórców tradycyjnej żywności;
  • Certyfikaty pilnie potrzebne – o gwarancyjnej ochronie produktów szczególnej jakości i reputacji;
  • Krajowy system „Jakość Tradycja” – omówienie pierwszego krajowego, uznanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz notyfikowanego w Unii Europejskiej systemu jakości żywności, opracowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP;
  • Dobre praktyki – prezentacja producentów tradycyjnej i ekologicznej żywności;
  • Sieja wraca do Ińska – przedstawienie inicjatywy odtwarzania tradycji rybackich na Pomorzu Zachodnim;
  • Przepisy, ustawy, rozporządzenia, decyzje - vademecum wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych; 
  • Wyborne masło, doskonale sery – prezentacja beneficjenta znaku „Jakość Tradycja”;
  • Ekologiczne – znaczy zdrowe – inicjatywa lokalna promująca ekologiczną żywność.

Ponadto zaprezentowane zostały inne przedsięwzięcia związane
z wykorzystaniem produktów lokalnych, m.in. w restauracjach
i gospodarstwach agroturystycznych.

Szeroko omówiony został dziesięcioletni dorobek konkursu „Nasze Kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów” – pierwszej w Polsce inicjatywy dokumentacji i promocji produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych, inicjatywy inspirującej do szukania alternatywnych dochodów na wsi
i wspierającej rozwój regionalny. Od 2000 roku honorowym patronem konkursu jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a partnerem organizatora - Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - jest Związek Województw RP.

W numerze zamieszczone zostały relacje z regionalnych finałów konkursu,
a także przedstawione produkty nominowane do nagrody „Perła 2010”.

Reasumując – tematyka dotycząca rozwoju obszarów wiejskich poprzez rozwój wytwarzania produktów wysokiej jakości stała się tematyką dominująca w tym numerze magazynu „Smak i Tradycja”.

„Smak i Tradycja”, magazyn informacyjny Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, skierowany jest do rolników i ma na celu inspirowanie ich do różnicowania dochodów poprzez wytwarzanie lokalnych produktów, do właścicieli gospodarstw agroturystycznych i pensjonatów, przedstawicieli samorządów i organizacji pozarządowych inspirujących lokalne inicjatywy na rzecz rozwoju regionu poprzez promowanie produktów lokalnych. Publikacja rozpowszechniana jest bezpłatnie wśród członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, na imprezach związanych
z produktem lokalnym, w urzędach marszałkowskich i ośrodkach doradztwa rolniczego.


Publikacja została współfinansowana ze środków KSOW w ramach priorytet 2 „Przeniesienie dobrych praktyk, projektów innowacyjnych oraz organizacja wymiany doświadczeń i know-how”.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009